STRONA STARTOWA O FIRMIE OFERTA REALIZACJE KONTAKT
OZONOWANIE POMIESZCZEŃ
Większość osób przebywa po 20 godzin dziennie w zamkniętych pomieszczeniach, wdychając w tym czasie przynajmniej 15 000 litrów powietrza. Biorąc pod uwagę ten fakt, należy dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić jak najwyższą jakość powietrza doprowadzanego do wnętrza budynków, gdyż przebywanie i praca w czystym środowisku daje komfort i lepsze nastawienie psychiczne i skutkuje zwiększoną wydajnością pracy. Jednym z czynników poprawiających zdecydowanie parametry powietrza w zamkniętych pomieszczeniach jest ozon.
    Proponujemy zastosowanie ozonu w następujących branżach:
  • Hotelarstwo: Ozonowanie usuwa nieświeży zapach, szczególnie w pokojach dla palących i daje świeży zapach, jak po burzy, niszcząc jednocześnie mikroorganizmy znajdujące się w pomieszczeniu.
  • Gastronomia, przetwórstwo mięsne i rybne: Ozonowanie eliminuje przykre zapachy, przedłuża świeżość ryb i mięsa, redukuje do minimum ryzyko zakażeniem bakteryjnym i wirusowym.
  • Kawiarnie, puby: Ozonowanie likwiduje zapach dymu papierosowego.
  • Służba zdrowia: Ozonowanie zastosowane w przychodniach, gabinetach lekarskich, salach operacyjnych, poczekalniach i korytarzach zapobiega zakażeniom i infekcjom.
  • Budynki po powodziach i zalaniach: Ozonowanie niszczy pleśnie i grzyby oraz usuwa zapach stęchlizny.
  • Budynki po pożarach: Ozonowanie usuwa praktycznie w 100% swąd spalenizny.
    Zalety ozonu:
  • Niszczy bakterie, wirusy, pleśnie i roztocza 50 razy skuteczniej i ponad 3000 razy szybciej niż chlor.
  • Utlenia trujący czad do nieszkodliwego dwutlenku węgla.
  • Utlenia związki zawarte w dymie tytoniowym lub oparach benzenowych (rakotwórczych) do prostszych, nieszkodliwych związków chemicznych.
  • Ma silne właściwości dezynfekujące nawet przy niewielkich stężeniach.
  • Rozkłada się w tlen nie pozostawiając produktów ubocznych.
  • Usuwa nieprzyjemne zapachy.
  • Przedłuża czas przydatności większości produktów spożywczych.
  • Łatwo wykrywalny w małych stężeniach przez ludzi, przez to bezpieczny w stosowaniu.
  • Łatwo i ekonomicznie produkowany w miejscu użytkowania.
  • Ozon reaguje z dużą ilością różnych substancji organicznych
  • Może mieć bezpośredni kontakt z żywnością.
Ozon jest to niebieski gaz cięższy od powietrza, a pod względem chemicznym - alotropowa - trójcząsteczkowa postać tlenu. W stanie wolnym występuje w atmosferze - powstaje w górnych warstwach atmosfery pod wpływem promieniowania ultrafioletowego w wyniku rozpadu cząsteczek O2 i dalszego łączenia się ich. Można go jednak wytwarzać sztucznie poprzez tzw. wyładowanie koronowe, naśladujące naturalne procesy w przyrodzie.

Ozon (O3) jest bardzo niestabilny i jego cząsteczki szybko powracają do swojej pierwotnej postaci, czyli cząsteczek tlenu (O2) uwalniając z każdej cząsteczki dodatkowy atom tlenu. Ten dodatkowy atom tlenu wiąże się w ułamku sekundy z każdym materiałem wchodzącym w kontakt z ozonem.
Ozon to jeden z najsilniejszych dostępnych utleniaczy. Może utleniać wszystkie rodzaje materiałów. Również cząsteczki związków zapachowych. Ozon ma zdolność do rozbijania molekuł substancji dających nieprzyjemny zapach. Jego działanie nie polega więc na maskowaniu zapachu ale jego niszczeniu.

Co niemniej ważne, ozon także niszczy mikroorganizmy. Usuwa bakterie, wirusy oraz grzyby. Ozon ma właściwości odkażające i oczyszczające lepsze od wszystkich dostępnych środków chemicznych. Zastępuje mycie i czyszczenie tradycyjnymi środkami odkażającymi. W odróżnieniu od innych produktów stosowanych do dezynfekcji ozon nie pozostawia żadnych śladów chemicznych, ulega rozkładowi i powraca samoistnie do bezpiecznego stanu tlenu.

DANE ADRESOWE DANE KONTAKTOWE
JMS - CZYSZCZENIE WENTYLACJI S.C.
Siedziba biura:
ul. Piłsudskiego 31
lok. 332
05-120 Legionowo
tel. 606 107 735,  883 319 500
tel./fax 22 784-36-37
email: biuro.jms@wp.pl

www.jms-wentylacje.pl

Copyright JMS - CZYSZCZENIE WENTYLACJI s.c. 2012. All rights reserved. Created by Vipercom